top of page
  • Writer's pictureAgroroll Marketing

Massey Ferguson kínálat - teljes értékű, gyári precíziós gazdálkodási rendszerek

Updated: Apr 5



A Massey Ferguson 175 éves történelmében az előző évtized kiemelkedő fontosságú volt, ugyanis a gyártó a technológia fejlesztésében látta meg az előrelépést. A 2010-es évek elején elhangzott: a közeljövőben az MF-nél nem csak prémium vasat kell gyártani, hanem innovatív, de rendkívül egyszerűen kezelhető precíziós technológiát is. Ennek a törekvésnek az eredményeit élvezhetjük 2024-ben, teljes értékű digitális szoftver és hardver kínálattal.

 

Kinek ajánl a gyártó precíziós gazdálkodási megoldásokat?

Az előző évek digitális átállás (=precíziós gazdálkodás) pályázata révén rendkívül kiszélesedett a felhasználók köre. 2020 előtt zömében a nagyobb gazdaságok

kiváltsága volt még akár a kormányzás is, azonban mára realitás, hogy aki főállásban él meg mezőgazdaságból, annak elérhető bármelyik alább bemutatott technológia. Hogy miért? Mert akár 80-100 hektáron is, 3-4 év alatt teljesen kitermeli az árát a teljes beruházás.


Automata kormányzás – a zászlóshajó

Manapság tapasztalható, hogy a gazdálkodók nagy része el akar mozdulni a precíziós gazdálkodás irányába és főleg az automata kormányzás felé. Ha van erre alkalmas eszközünk, azonnal érezhetjük a hatását: kevesebb felhasznált üzemanyag, nagyobb pontosság, hatékonyabb gazdálkodás. Az importőr Austro Diesel saját mérései szerint átlagosan 10%-kal csökken az üzemanyagfogyasztás egy „kétcentis” kormányrendszer használatával. Az MF Auto- Guide segítségével nincsenek fölösleges átfedések, de a másik oldalon kihagyott, megműveletlen területek sem. Az automata kormányzás másik rendkívüli előnye a kezelő kényelme, és ideje. Átlagosan egy 10 órás munkamenetet 8.5-9 óra alatt tu- dunk elvégezni, és mindezt jóval nagyobb komfortban. Az MF-nél kétféle gyári kor- mányrendszer érhető el: Novatel, illetve Trimble antennával ellátott egység. Lénye- gi különbség nincs a két hardveres megoldás között. A rendszer másik fontos „hard- veres” része, a terminál. A Datatronic 5 monitor színes, érintős, ISOBUS-os, és rendkívül egyszerűen kezelhető, magyar nyelvű menürendszerrel érhető el.

Tapasztalati tipp: érdemes két monitorral dolgozni! A Datatronic 5-ön a traktorfunkciókat kezeljük, a
kiegészítő Fieldstar 5 terminálon pedig kizárólag a precíziós gazdálkodási szoftvereket

Precíziós szoftverek – a siker kulcsai


A kézzel fogható eszközök mellett (an- tenna, terminál) érdemes beszélni a szoftverekről is. Az MF szakaszvezérlést, nyomvonal segédet és változó dózisú anyagkijuttatást kínál. Az alapvető, már rögzített adatok felhasználásához nagyon jó

lehetőséget nyújt a nyomvonal segéd, azaz a Wayline Assist. Ez azért hasznos, mert ha van egy feltöltött határvonal, akkor a rendszer egy - két gombnyomással „rá tudja készíteni” a nyomvonalakat az adott területre. Így nem kell 

A-B egyenest felvenni, illetve pontosan ki lehet művelni a területet. Segítségével a forgóban is lehet menni automata kormányzással a géppel. Ha megvannak az alapok (tudunk egyenesen menni + le vannak térképezve a területeink), akkor lehet elkezdeni a felszín felett dolgozni. Ebben nagy segítség a változó mennyiségű anyagkijuttatás. Az MF Variable Rate szoftver segítségével a talaj pontosan annyit kap minden tápanyagból, amennyire szüksége van. A rosszabb minőségű részek többet, a jó tápanyagellátással rendelkezők pedig kevesebbet. A rendszer használatával egységesebb lesz jóval a termésátlag, és a teljes gazdálkodás kiszámíthatóbbá válik. A másik ilyen, közvetlenül az anyag- kijuttatásban segítő szoftver az MF Section Control szakaszvezérlés. Segítségével akár 96 szakaszt tudunk kezelni, ami garantálja, hogy a földfelszín felett is rendkívül pontosan és precízen lehessen gazdálkodni.


 Adattovábbítás, elemzések, távoli hozzáférés – fontos kiegészítők

A precíziós gazdálkod-áshoz nem elég jól megművelnünk a föl-det! Számos adat tárolása, hordozása és kiértékelése is szükséges. Az MF-nél ebben sincs hiány: az MF TaskDoc adattovábbító és adathordozó rendszerrel akár felhő alapon is képesek lehetünk az elmentett információink hordozására. A felhő alap további előnye, hogy nem vagyunk egy eszközhöz kötve, több gépen és felhasználóval együtt tudjuk elérni adatainkat.

Az MF a konnektivitás jegyében kínál egy távoli ellenőrző és figyelő rendszert az arra jogosultságot kapó felhasználók számára. Az MF Connect segítségével a tulajdonos pontosan láthatja gépe aktuális és visszamenőleges adatait. Ezek az adatok tartalmazzák a gép pontos, aktuális helyét, visszamenőleges útvonalát, a motor járásidejét, fogyasztását. A rendszer több gépre is alkalmazható.

 

Láthattuk, hogy az MF teljes értékű, gyári támogatású rendszerekkel áll készen a XXI. század elkövetkező évtizedeire is. A tapasztalat is megvan az importőr Austro Diesel GmbH., illetve a hazai márkakereskedők oldalán, ugyanis többszáz vörös, prémium traktor fut évek óta precíziós gazdálkodással hazánkban. Az MF rendszerelőnye, hogy minden hazai márkakereskedő rendelkezik technológia specialistával, így a rendszereket nem csak megvenni lehet tőlük, de üzemeltetésben, helyi felhasználásban is képzttek, tapasztaltak.


A gyári precíziós rendszerek minden MF S-es traktorcsaládban elérhetők. A gépeket és felszereltségi szinteket meg tudod tekinteni a gyártó virtuális bemutatótermében!

További technológiai részletekért és megoldásokért érdeklődj elérhetőségeink valamelyikén!



Szerző: LWB

 importőr Austro Diesel GmbH

magyarországi marketingvezetője


bottom of page